«Реформа» Укрзалізниці: медичні заклади за крок до закриття

Працівники лікарень АТ «Укрзалізниця» звернулись до Президента України та профільних міністрів з закликом втрутитись в ситуацію. Медзаклади відомства хочуть вивести, як збитковий актив та продати.
Наталія Білинська, новопризначена керівниця філії «Центр охорони здоров’я», якому підпорядковуються медичні заклади АТ «Укрзалізниця», без попередження колективу затвердила новий правовий статус лікарень – як виробничих підрозділів. Внесла зміни до штатних розписів і ввела посаду генерального директора лікарні – з повноваженнями розпоряджатися майном Філії.

Залізниця завжди мала власну систему охорони здоров’я, заклади якої проводили систематичні регулярні медичні огляди залізничників. Сьогодні, філія «Центр охорони здоров’я» АТ «Укрзалізниця» продовжує надавати медичні послуги залізничникам, членам їхніх родин, пасажирам залізничного транспорту та іншим громадянам України. До складу філій входять 8 клінічних лікарень:
1. Київська клінічна лікарня на залізничному транспорті № 1
2. Київська клінічна лікарня на залізничному транспорті № 2
3. Київська клінічна лікарня на залізничному транспорті № 3
4. Харківська клінічна лікарня на залізничному транспорті № 1
5. Харківська клінічна лікарня на залізничному транспорті № 2
6. Одеська клінічна лікарня на залізничному транспорті
7. Львівська клінічна лікарня на залізничному транспорті
8. Дніпровська клінічна лікарня на залізничному транспорті

Першими на сполох забили в Одеській клінічній лікарні залізничного транспорту. Також профспілки Дніпропетровської,Львівської, Київської та інших лікарень Укрзалізниці приєднались до боротьби з рейдерами за виживання.

Голова профспілки трудового колективу ОКЛ ЗТ Г.П. Власенко публічно заявив про ризик явно корупційної схеми захоплення медзакладів укрзалізниці.
«6 травня 2020 року нове керівництво Філії «Центр охорони здоров’я» АТ «Укрзалізниця», без попереднього обговорення з трудовим колективом, без будь-яких узгоджень, скориставшись тим, що значна більшість працівників лікарні за наказом виконавчого директора Філії Білиньскої Н.Я. знаходиться на вимушеному простої під час епідемії коронавірусу, перетворили лікарню на виробничий підрозділ, змінили структуру управління лікарні, та наступного дня 7 травня 2020 р. призначили нового керівника без медичної освіти, без проведення будь-якого конкурсу, фактично відсторонивши від керівництва лікарнею головного лікаря. Це не що інше як рейдерське захоплення нашої лікарні. Вся ця вакханалія відбувається і в інших медичних закладах АТ «Укрзалізниця».
В наслідок реформування залізничної галузі у 2015 лікарні були включені до складу новоствореного публічного акціонерного товариства «Укрзалізниця» на правах структурного підрозділу. При цьому, у ПАТ «Укрзалізниця» була створена Філія «Центр охорони здоров’я», до складу якої та у підпорядкування якої увійшли всі вісім відомчих залізничних лікарень України на правах структурних підрозділів. Все державне майно, яке було закріплене за лікарнею, було передано ПАТ «Укрзалізниця». Після цього повністю було припинене державне фінансування лікарні.

Як зазначають у профспілці, ЦОЗ саботувала і саботує проведення публічних закупівель, затягує підписання угод про надання житлово-комунальних послуг, ремонт обладнання, не забезпечує достатнього фінансування потреб лікарні, що призводить до її занепаду. А чималий штат працівників Філії «Центр охорони здоров’я» ПАТ «Укрзалізниця», до якого входить 64 людини, зовсім не приймає участі у лікарняному процесі. При цьому, процес керування лікарнями навмисно або з недбалості виконується непрофесійно та неналежним чином.

Останні роки лікарні на залізничному транспорті не є автономними, все повністю централізував ЦОЗ, і всі кошти зароблені на медоглядах, платних та страхових пацієнтах ідуть на рахунок ЦОЗу, не лишаючи ні копійки на утримання закладу чи розвиток. Як приклад, дозвіл та кошти на ремонт ліфту в одній з лікарень Укрзалізниці чекали декілька місяців. А зарплати та премії чиновників апарату Центру охорони здоров’я неспіврозмірні з реаліями.

До працівників дійшли чутки про скорочення.

У розпал пандемії коронавірусу топчиновниця Наталя Білинська вирішила скоротити непрофільні витрати і зайве майно у відомстві.

Відповідний лист чиновниці був адресований заступнику головного лікаря Київської клінічної лікарні Роману Четверусу. У Facebook його опублікував Начальник департаменту електропостачання "Укрзалізниці" Валерій Людмирський.

"Виявляється, в лікувальних установах є непрофільні витрати і зайве майно. Можна десь ознайомиться з переліком цього майна? Шановний виконавчий директор, для початку визначте перелік цього майна, визначте, хто його використовує, а потім вже приступайте до скорочення персоналу", – написав Людмирський.

Він підкреслив, що зазначене майно можна було б не реалізовувати, а направити на отримання додаткового доходу.

"Я так розумію, що якщо майно хтось купить, то з метою отримання прибутку. А у Вас що мізків не вистачає використовувати майно ефективно? Так Вам не місце на залізниці", – сказано в повідомленні.

Він також підкреслив, що Білинська в кінці листа пригрозила особисто звільнити співробітників з метою скорочення штату.

Профспілки звернулися до міністра інфраструктури Владислава Криклія. 14 травня той зібрав нараду. Пообіцяв, що всі накази Білинської будуть скасовані. Надалі такі питання мають вирішуватися за участю профспілок та трудових колективів.

18 травня на сторінці Facebook Центру охорони здоров’я АТ «Укрзалізниця» і справді з’явилося повідомлення про те, що новопризначені генеральні директори лікарень написали заяви про звільнення за власним бажанням, але насправді таких заяв ніхто не бачив!

20 травня на сторінці ЦОЗ у Facebook з’явилось повідомлення, що ніяких скорочень медперсоналу не буде. «З введенням інституції генеральних директорів в залізничних лікарнях НІЯКІ СКОРОЧЕННЯ НЕ ПЛАНУЮТЬСЯ! З 25 травня всі приступають до роботи в звичайному режимі».
Та це реакція на роботу профспілки та злагоджені дії медперсоналу.
Профспілка вимагає ліквідувати «Центр охорони здоров’я», а лікарні вивести із складу АТ «Укрзалізниця» і передати у підпорядкування відповідного міністерства. Або ж реорганізувати їх, надавши статус відокремлених підрозділів.
Найбільше медиків турбує зацікавленість нового керівництва не якістю надання медичних послуг, а зацікавленість територією медзакладів, оскільки більшість із них знаходяться в центральній частині міст.

Related Posts
Previous
« Prev Post