14 млн українців доведеться пояснити свої доходи?

Держава не знає походження доходів близько 14 млн українців. Про це заявив заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма, розповідаючи про податкову реформу "10-10-10" в ході 17-ї щорічної зустрічі Ялтинської європейської стратегії (YES), проведеної Фондом Віктора Пінчука наприкінці тижня у Києві, повідомляє видання "Аргумент".
Виступаючи на конференції, заступник голови ОП зазначив, що до 50% української економіки наразі в тіні, і держава офіційно не знає, звідки доходи приблизно 14 млн людей.
Цей факт є важливим з огляду на те, що в ході податкової реформи "10-10-10" держава планує зменшити податкове навантаження в країні. Але потрібно знайти відповідні компенсатори.
Так, заступник голови ОП наголосив, що підвищення податків не є шляхом розв'язання економічних проблем України.
"Підвищення рівня податків майже ні до чого не призведе: можна в 3-4 рази підняти, але це вб'є бізнеси в Україні", - констатував Шурма.
"Йдеться не про те, щоб не зробити ліберальні ставки податків, а щоб люди платили податки", - додав він.
На його думку, потрібно два роки, щоб податки стали сплачувати всі.
Шурма зазначив, що рішення про податкову реформу "10-10-10" буде ухвалено лише після того, як буде досягнуто розумінням щодо компенсаторів доходів бюджету.
Крім того, Україна планує провести консультації із міжнародними партнерами.
"Ми маємо визнати, що фінансово вижити в цій ситуації ми зможемо за допомогою наших міжнародних партнерів. Наразі ключова річ - це підтримка наших партнерів: до 60% отримуємо від партнерів. Будь-яке рішення щодо податків буде схвалено після консультацій із нашими партнерами і тими, хто фінансово нас підтримує", - сказав він.
Шурма уточнив, що базова концепція податкової реформи залишається незмінною - "10-10-10-3": 10% - податок на прибуток, 10% - ПДФО (податок на доходи фізосіб), 10% - ПДВ (податок на додану вартість) і 3% - військовий збір.
Нагадаємо, в середині серпня в інтерв'ю Forbes пан Шурма повідомив, що податкову реформу "10-10-10" ухвалять впродовж найближчих півроку.
До речі, м'яко кажучи, "профанацією" назвав дану ініціативу податкової реформи Офісу Президента відомий громадсько-політичний діяч, лідер партії "5.10" Геннадій Балашов.
Слід нагадати, що пан Балашов послідовно сповідує необхідність майже повного звільнення українців від податкового навантаження, залишивши потребу сплачувати в дохід державного бюджету лише 5% з будь-якої операції придбання товарів чи послуг (сплачує покупець), а також 10% - єдиний соціальний податок з доходу громадянина у вигляді заробітної плати (сплачує найманий працівник).
Більш того, політик вважає слушним відміну будь-яких обмежень на оборот в Україні провідних світових валют.


Related Posts
Previous
« Prev Post