Міжнародний кримінальний суд займеться злочинами Халіфи Хафтара і російських головорізів в Лівії

Міжнародний кримінальний суд має намір ретельно розслідувати злочини, скоєні в Лівії Халіфою Хафтаром і підтримуючих найманців, в тому числі російської ПВК «Вагнер».


Там, де війна – там страждання, біль, смерть і руйнування. А також і незмінний супутник будь-якого конфлікту – нелюдськість, що стає живильним ґрунтом для військових злочинів. І ще жоден конфлікт на нашій планеті не обходився без військових злочинів. І що важливо розуміти, жоден з останніх конфліктів на земній кулі не обходився і без Російської Федерації. Але, про все по порядку.

Так, напередодні стало відомо, що Міжнародний кримінальний суд отримав в своє розпорядження докази скоєних Лівійською національною армією фельдмаршала Халіфи Хафтара військових злочинів на територіях, що перебували під контролем цього збройного формування.

Мова йде мінімум про 11 масових поховань в Лівії, виявлених на сьогоднішній день. Головний прокурор МКС Фату Бенсуда закликав Уряд національної згоди (офіційно визнаний на міжнародному рівні та ООН) вжити всіх необхідних заходів для захисту і забезпечення безпеки місць масових поховань, для проведення слідчих дій.

Перш за все, мова йде про масові поховання в місті Тархуна, звільненому від ЛНА 5 червня, і в якому підрозділи УНЗ виявил братські могили місцевих жителів і переповнені морги з тілами, що мають сліди тортур.


Спостерігачі ООН в Лівії вже заявили, що підтримують рішення створити комітет з розслідування, закликавши його членів вивчити місця масових поховань, ідентифікувати жертв, встановити причини смерті, а також передати тіла родичам.

А тепер найголовніше. Що передмістя Тріполі, що місто Тархуна, що в цілому весь конфлікт в Лівії, не обходяться без участі в ньому найманців ПВК «Вагнер», які виступають на стороні ЛНА і, де-факто, військового злочинця Халіфи Хафтара.

І не дивно, що як тільки було піднято питання про розслідування військових злочинів на території Лівії, Росія з новою силою заволала про те, що її громадяни не беруть участь в конфлікті.

Зокрема, спецпредставник президента Росії по Близькому Сходу і країнах Африки, заступник міністра закордонних справ Міхаіл Богданов заявив, що інформація про присутність в Лівії ПВК «Вагнер» та їх участь в бойових діях на стороні ЛНА побудована на підтасованих даних і спрямована на дискредитацію політики Москви на лівійському напрямку.

У свою чергу, Африканське командування збройних сил США заявило, що на стороні ЛНА фельдмаршала Халіфи Хафтара воюють 2 тисячі найманців ПВК «Вагнера», які брали участь в 14-місячному провальному наступі на Тріполі з перших же його днів.

Фактично, всі ті міста і населені пункти, які займала ЛНА, були зайняті найманцями ПВК «Вагнер», відомими своєю жорстокістю і нелюдськістю. Варто згадати хоча б моторошне відео і фото, які облетіли весь світ, тортур сирійця, схопленого «вагнеровцамі» і його страту. А також той факт, що в рядах ПВК «Вагнер» воює чимало неонацистів, які пройшли навчання в таборі «Партизан» під Санкт-Петербургом.


Все це натякає на те, що коли слідчі дії по масових вбивствах в Лівії завершаться, то росіяни не тільки в черговий раз вмочаться в той факт, що їх країна підтримувала військового злочинця Халіфа Хафтара, але і будуть представниками країни, громадяни якої безпосередньо брали участь у вбивствах, тортурах і знущаннях над мирним населенням.

І під кінець варто наголосити на тому, що в Лівії таке розслідування стане можливим завдяки адекватній відповіді УНЗ та його союзників на агресію ЛНА. У свою чергу, в інших країнах, де присутні російські головорізи, Сирія, Мозамбік, ЦАР, Венесуела, окупована частина Донбасу, це залишається неможливим. Принаймні – поки що.

Джерело: Олександр Коваленко, експерт

Related Posts
Previous
« Prev Post